معرفی رشته پزشکی (سیرتاپیاز رشته پزشکی+ناگفته ها)
رشته پزشکی به انگلیسی Medical یکی از پرطرفدارترین و پردرآمدترین رشته های تحصیلی در ایران است. رویای هر دانش آموز رشته تجربی این است که سر از دانشگاه علوم پزشکی درآورد. اما تا به حال به این فکر کردهاید که اصلا در مورد رشته پزشکی تحقیق کنید، آن را بررسی کنید و یا کلا ببینید که اصلا مسیر شما و روحیهای که دارید با این رشته همخوانی دارد یا نه؟
چیزهای زیادی درمورد رشته پزشکی هست که فقط خود پزشکان و دانشجویان پزشکی میدانند. به همین دلیل ما برای نوشتن این مقاله با 5 پزشک و دانشجوی پزشکی مصاحبه کردیم. در این مطلب به معرفی رشته پزشکی میپردازیم تا هم شما را با آن آشنا کنیم و هم اینکه بیشتر در مورد شرایط آن اطلاعات کسب کنید. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فهرست عناوین:
رشته پزشکی چند سال طول میکشد؟ چند ترم است؟
مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی عمومی در ایران 7 سال (معادل 14 ترم دانشگاهی) است. مدت تحصیل یک سال از دندانپزشکی بیشتر است.
مراحل تحصیل در رشته پزشکی:
علوم پایه: 2 سال اول
فیزیوپات: 1.5 سال
استیجری: 2 سال
اینترنی: 1.5 سال آخر
معرفی رشته پزشکی به طور تخصصی (از زبان دانشجوی پزشکی)
معرفی رشته پزشکی عمومی از زبان دانشجویان، برای معرفی و آشنایی با رشته پزشکی عمومی در ایران به سراغ یکی از دانشجویان سال آخر این رشته رفتیم. اگر در مورد رشته پزشکی اطلاعات چندانی ندارید، ما در این بخش بیشتر به معرفی رشته پزشکی خواهیم پرداخت. تحصیل در این رشته به چندین بخش تقسیم میشود و همه در کنار هم حدود 7 طول خواهند کشید.
1-علوم پایه: ابتدا باید 2 سال درس بخوانید تا بخشهای مربوط به علوم پایه را پشت سر بگذارید. دروس این دوره مربوط به آناتومی، فیزیولوژی، بافت و ویروس شناسی، جنین شناسی، بیوشیمی، اپیدمیولوژی و… است.
به طور کلی در این دو سال باید 31 واحد درسی را فرا بگیرید. در پایان این مدت، باید در آزمون علوم پایه شرکت کنید. این آزمون به طور همزمان در سراسر کشور برگزار شده و باید برای قبولی در آن حداقل نمره حدود 80 و از نمره 200 را دریافت کنید.
2-فیزیوپات: مرحله دوم تحصیل را فیزیوپات میگویند. در این دوره دانشجویان با فیزیوپاتولوژی هر بیماری یعنی علت و مکانیسم ایجاد هر بیماری آشنا میشوند. این مرحله دارای 4 حوزه تحصیلی جراحی، داخلی، زنان و کودکان است. دروس آن نیز 97 واحد است.
امتحانات این بخش نیز به این صورت است که باید بعد از تمام شدن هر دوره در آزمونهای کورس شرکت کنید. بعد از این که هر بخش تحصیل تمام شود، مدتی برای دوره فرجه داشته و سپس در امتحان شرکت میکنید.
3-استیجری: دوره بعدی دوره در این دوره دانشجو واقعا احساس پزشک بودن میکند. دوره کارآموزی بالینی در این قسمت شروع شده و 4 ترم (2 سال) است. این دوره را میتوان شروع بیمارستان رفتن در دوره تحصیل در پزشکی نامید.
4-اینترنی: آخرین مرحله از سفر طولانی رشته پزشکی مربوط به دوره اینترنی است. در این دوره دانشجو را به چشم یک پزشک عمومی میبینند. او زیر نظر رزیدنتها و استادان خود وظایفی را انجام میدهد. این مرحله نیز 18 ماه (یک و نیم سال) بوده باید 64 واحد نیز پاس کنید و بعد از آن شما یک پزشک عمومی خواهید بود.
طرح پزشکی و سربازی برای پزشکان عمومی
دانشجویان پزشکی که تحصیلشان تمام میشود، با عبارت طرح پزشکی رو به رو هستند. طرح یک دوره 2 ساله است که در آن پزشک عمومی باید در مناطق محروم کشور ایران به فعالیت بپردازد. این طرح برای پسران جایگزین سربازی است.
تعهد به خدمت برای پزشکان تعهدی
برخی پزشکان در هنگام قبولی رشته پزشکی، تعهد به خدمت دادند در اصطلاح به این پزشکان، پزشک تعهدی گفته میشود. تعهد به این معناست که پزشک پس از فارغ التحصیلی باید به مدت 3 برابر سنوات تحصیل یعنی 21 سال در یکی از مناطق کم برخوردار فعالیت کند. یک دانشجوی پزشکی 7 سال تحصیل میکند.
این پزشکان تا 10 سال هم حق شرکت در تخصص را ندارند. اما نگران نباشید. شما میتوانید با پرداخت مبلغی به وزارت بهداشت و علوم این تعهد را خریداری کرده و سپس همان سال برای تخصص خود اقدام کنید.
درآمد رشته پزشکی
حقوق و درآمد بسته به تخصص متفاوت است مثلا یک متخصص داخلی نسبت به یک متخصص چشم حقوق و درآمد بسیار کمتری دارد. اما میانگین درآمد پزشکان در ایران 50 میلیون تومان است. البته این عدد میانگین است و در این بین، برخی پزشکان مانند جراحان بینی ماهانه حدود 1/5 میلیارد درآمد دارند. درآمد رشته پزشکی نسبت به معلمان، کارمندان و روانشناسان و بسیاری از شغل های دیگر بالاتر است.
درآمد پزشکی عمومی چطور است؟
حقیقت این است که در ایران زیاد به پزشکان عمومی اهمینی نمیدهند. در صورتی که پزشکان عمومی برخی اوقات در صورت تجربه زیاد، بهتر از یک متخصص میتوانند علائم بیماری را شناسایی کنند.
اما با این حال نمیتوانید روی درآمد پزشکی عمومی هیچ حسابی باز کنید. بنابراین تنها راهی که دارید این است که خود را برای تخصص آماده کنید. انواع تخصص با درآمدهای مختلفی وجود دارد که میتوانید در آنها شرکت کرده و بعد از دریافت تخصص درآمد بیشتری کسب کنید.
بازارکار پزشکی
بیمارستان ها، کلینیک های دولتی و خصوصی و مطب شخصی محل فعالیت پزشکان است.
رشته پزشکی برای چه کسانی مناسب است؟
اگر فرصت صحبت با یک پزشک را داشته باشید، متوجه میشوید که این رشته مستلزم داشتن اراده، پشتکار، سخت کوشی و عشق فراوان است.
- ارتقا و آپدیت دانش پزشکی با مطالعه و یادگیری تا آخر عمر
- توانایی تحمل و التیام درد بیماران
- داشتن روحیه حمایت گری
- صبور بودن
روزهایی از زندگی هست که دوست دارید در رخت خواب خود بمانید. روزهایی هست که شرایط کار کردن ندارید. حتی مشکلات روحی و جسمی زیادی دارید. اما عشق خالص است که شما را به پزشک خوبی تبدیل میکند. اگر میخواهید پزشک بعدی جامعه باشید، خوب درس بخوانید، ناامید نشده و حتما تحت نظر یک مشاور کنکور خبره باشید بعد از قبولی در کنکور به ارزش آن پی میبرید.
معرفی گرایش های تخصصی رشته پزشکی
برخی از مهمترین تخصصها و فوق تخصصهای رشته پزشکی به شرح زیر اند. وزارت بهداشت امکانات زیادی برای پزشکان خود فراهم کرده تا بتوانند به راحتی در دانشگاه برای تخصص تحصیل کنند. حتی امکان تحصیل در فوق تخصص رشتههای مختلفی در داخل ایران هم وجود دارد. در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت:
- زنان و زایمان
- پوست و مو
- قلب و عروق
- اطفال
- پاتولوژی (آسیب شناسی)
- رادیولوژی
- طب اورژانس
- رشته پزشکی قانونی
- رشته پزشکی ورزشی
- رشته پزشکی هسته ای
- عفونی
- داخلی
- روماتولوژی
- نفرولوژی
- اورولوژی
تخصصهای جراحی:
- درماتولوژی دستیاری (تخصص)
- ارتوپدی دستیاری (تخصص)
- جراحی عمومی دستیاری (تخصص)
- جراحی کلیه ومجاری ادراری -تناسلی دستیاری (تخصص)
- جراحی مغز و اعصاب دستیاری (تخصص)
- چشم پزشکی دستیاری (تخصص)
- جراحی زنان و زایمان دستیاری (تخصص)
- گوش و حلق و بینی دستیاری (تخصص)
- اروانکولوژی فلوشیب
- ارولوژی اطفال فلوشیب
- استرابیسم فلوشیب
- پیوند کلیه فلوشیب
- جراحی سر و گردن فلوشیب
- جراحی عروق فلوشیب
- قرنیه فلوشیب
- گلوکوم فلوشیب
- جراحی اطفال فوق تخصص
- توراکس فوق تخصص
- جراحی قلب و عروق فوق تخصص
- جراحی پلاستیک فوق تخصص
پرطرفدارترین تخصص های پزشکی؟ کدام رشته پزشکی بهتر است؟
در حال حاضر پرطرفدارترین و پردرآمدترین تخصص های پزشکی به ترتیب: رادیولوژی، چشم پزشکی، پوست و مو است.
معایب رشته پزشکی
رتبه قبولی رشته پزشکی
قبولی در رشته پزشکی بدون کنکور امکان پذیر نیست. رتبه لازم برای قبولی در رشته پزشکی
دیدگاهتان را بنویسید